Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook bij het instellen van een Adobe InDesign document. Een correct ingesteld document voorkomt tijdverlies en problemen als je later het bestand van je vormgeven media-uiting wilt aanleveren bij een drukker.
Stap 1. Formaat of afmetingen van een document instellen
Screenshot 1. Klik op Bestand (of File) > Nieuw (of New) > Document.Screenshot 2. Vul de breedte (Width) en hoogte (Height).
Als de media-uiting gedrukt gaat worden, is ‘millimeters’ de beste eenheid. Bij een online uiting kun je kiezen om pixels te gebruiken.
Stap 2. Optie van een spread of een enkele pagina instellen
Spread of losse pagina’s?
Wil je een booklet, brochure of magazine in een spread opmaken?
Vink Pagina’s naastelkaar (Facing pages) aan. Zie screenshot 3 voor het resultaat als het InDesign document is geopend.
Wil je een poster, briefpapier, visitekaartje in een enkele pagina opmaken?
Vink Pagina’s naast elkaar (Facing pages) uit. Zie screenshot 4 voor het resultaat als het InDesign document is geopend.
Screenshot 3. Vink Pagina’s naastelkaar (Facing pages) aan of uit.
Het resultaat als ‘Pagina’s naast elkaar’ (Facing pages) is aan- of uitgevinkt
Screenshot 3. Spread – Pagina’s naast elkaar (Facing pages) is aangevinkt.Screenshot 4. Enkele pagina – Pagina’s naast elkaar (Facing pages) is uitgevinkt.
Stap 3. Marges & afloopgebied instellen
Screenshot 5. Als het formaat is ingesteld, stel je de marges (Margins) in. Screenshot 6. Bij drukwerk stel je ook het afloopgebied (Bleed) in (roze pijl).
Bij Screenshot 5. is de optie Pagina naast elkaar (Facing pages) aangevinkt. Het is dan mogelijk om de marge in te stellen voor de binnenmarge (Inside) en de buitenmarge (Outside) van de spread. Als de optie Pagina naast elkaar (Facing pages) is uitgevinkt, kun je de linker- en rechtermarge (Left + Right) instellen van een pagina. De marge is aangegeven met de paarse pijlen en het afloopgebied met een roze pijl (screenshot 6).
Wil je de boven-, onder- en/of zijmarges elk een andere waarde gegeven?
Naast de invulvelden bij marge en afloopgebied staat een ketting-icoontje. Door op dit icoontje te klikken, verandert het icoontje. Bij ‘open kettingschakel’ (paarse pijl) kun je in elk vakje een andere waarden invullen. Bij een ‘gesloten kettingschakel’ (roze pijl) verandert alle andere waarden mee als je bijvoorbeeld bij de bovenmarge 10mm invult.
Screenshot 7. InDesign document met ketting-icoontjes.
Uitleg over marges en afloopgebied
De marge is de bladrand, kantlijn of de witruimte rondom de rand van het papier of document. Het is beter om geen teksten of belangrijke informatie te plaatsen in de marge – dus tussen de lijnen aangegeven met de blauwe en de paarse pijl.
Het afloopgebied is bij de meeste media-uitingen 3mm. Dit kun je voor het opmaken van een document opvragen bij de drukker. Na het drukken wordt drukwerk bijgesneden. Het afloopgebied zorgt ervoor dat er geen witte lijn ontstaat als het mes een halve millimeter naast de geplande snijlijn zit.